Atunci când ești implicat într-un accident rutier și mașina ta a fost avariată, dincolo de momentul inițial tensionat, ar trebui să știi ce drepturi ai pentru a putea rezolva situația și implicit pentru a-ți repara mașina cât mai curând.
În primul rând, trebuie să știi că dacă accidentul produs s-a soldat doar cu daune materiale și în speță mașina ta a suferit avarii fără să fii tu cel vinovat, compania de asigurări a celuilalt șofer trebuie să plătească reparațiile.
Așadar, în cazul în care ești implicat într-o astfel de situație neplăcută, cel mai simplu mod de rezolvare este acela de a ajunge la un consens cu celălalt șofer și de a completa împreună formularul de constatare amiabilă. Acesta este atașat poliței auto obligatorii, indiferent de compania de asigurare emitentă.
În cazul în care nu te înțelegi cu celălalt șofer, poliția trebuie anunțată în termen de 24h de la producerea incidentului nefericit iar agenții vor fi cei care vor stabili cine este șoferul vinovat.
În primul caz în care hotărăști împreună cu celălalt șofer condițiile producerii accidentului și acesta agreează că este cel vinovat, fii foarte atent la modul în care completați formularul de constatare amiabilă. Datele înscrise trebuie să fie corecte și conforme cu realitatea, așadar fii foarte atent la datele de identificare ale șoferului vinovat și ale autoturismului condus de către acesta.
Formularul poate fi folosit indiferent că evenimentul rutier s-a produs pe drumuri publice, în trafic, dacă mașina ta era staționată sau dacă incidentul s-a întâmplat pe drumurui nedeschise circulației publice.
Formularul de constatare amiabilă este un document ce are valoare juridică și conține 2 pagini autocopiative, împărțite pe două coloane. O coloană trebuie să o completezi tu și una celălalt șofer, cu date precum:
- datele personale ale celui care deține polița RCA (nume, prenume, adresă, număr de telefon)
- informații despre mașină (număr de înmatriculare, marcă)
- date cu privire la asigurare
- locul, data și ora producerii accidentului
- în cazul în care șoferul care conducea mașina nu este și proprietarul acesteuia și implicit a poliței RCA, există un câmp special pentru a completa datele acestuia.
Formularul are prevăzută și o secțiune în care trebuie desenată o schiță a accidentului. Aceasta se completează o singură dată, așadar trebuie să te pui de acord cu celălalt șofer exact asupra circumstanțelor în care s-a produs accidentul.
Ce trebuie să reții este faptul că acest formular nu stabilește vinovăția, ci explică cum s-a produs evenimentul rutier. Formularul de constatare amiabilă trebuie depus împreună cu alte acte la compania de asigurări a șoferului vinovat și aceasta este cea care avizează cine este cel vinovat.
Așadar, următorul pas pe care trebuie să îl faci după ce mașina ta a suferit avarii, este să anunți asigurătorul șoferului vinovat. Poți să o faci în termen de 4 zile și te poți adresa companiei de asigurări pentru a o înștiința despre accident, prezentându-te la orice sediu fizic al acesteia, prin completarea unui formular online sau la telefon.
Compania de asigurări îți va cere o listă de documente, pe lângă formularul de constatare amiabilă (documentele tale de identificare și ale mașinii, documentele șoferului vinovat, copia după polița de asigurare, etc.). Inspectorii de daună de aici vor constata avariile produse autoturismului tău și astfel se va deschide dosarul de daună. În urma acestuia, asigurătorul eliberează o notă de reparație cu care mergi la service.
Trebuie să știi, de asemenea, că ai dreptul să alegi orice service auto dorești, atâta timp cât acesta este autorizat RAR. Compania de asigurări nu are dreptul să îți impună alegerea lui și are obligația de a deconta reparațiile direct către acesta.
În cazul în care timpul nu îți permite să faci singur aceste demersuri și mai ales, dacă vrei ca procesul să fie unul mult mai rapid, poți apela la firme care prestează servicii de asistență constatare daune auto. Specialiștii de aici te vor asista și îndruma în toate etapele, de la deschiderea dosarului de daună, până la reparația efectivă a autoturismului.