Procedura de constatare amiabilă evită deplasarea la secția de poliție pentru a anunța producerea unui accident, astfel că permite ca reparația mașinii să se facă mai rapid.
Această procedură se aplică în următoarele condiții:
- accidentul a cauzat doar pagube materiale, fără vătămări corporale
- în accident au fost implicate doar 2 vehicule.
Formularul de Constatare amiabilă poate fi utilizat în relaţia cu asigurătorii fără a mai fi necesară întocmirea documentelor de constatare de către poliţia rutieră, cu condiția să fie completat şi semnat de către ambii conducători de vehicule implicaţi în accident.
Formularul de constatare amiabilă poate fi utilizat în România, indiferent de locul producerii accidentului, atât pe drumuri publice cât și pe drumuri nedeschise circulației publice.
Completarea formularului nu reprezintă o recunoaștere a vinovăției de către niciuna dintre părțile implicate. Aceștia doar descriu împrejurările în care s-a produs accidentul, pentru a ajuta asiguratorul să soluționeze dosarul de daună. Completarea şi semnarea formularului Constatare amiabilă de accident reprezintă descrierea unui cumul de elemente şi fapte care contribuie la soluţionarea dosarelor de daună, nereprezentând o recunoaştere a răspunderii conducătorilor auto.
Conducătorii celor două vehicule implicate în accident completează împreună un singur formular de Constatare Amiabilă. Formularul conține 2 pagini autocopiative, ambele având aceeași valoare juridică, împărțite în 2 coloane. Fiecare conducător auto își păstrează câte o pagină. Fiecare șofer implicat în accident trebuie să completeze una dintre coloane, cu următoarele informații:
- data şi locul producerii accidentului
- datele de identificare ale conducătorilor auto implicaţi
- datele proprietarilor vehiculelor implicate
- datele vehiculelor implicate şi ale propriilor asigurători
- circumstanţele producerii accidentului
- schița accidentului
În plus, schița accidentului în momentul producerii impactului se completează o singură dată pe formular, astfel că ambii șoferi trebuie să fie de acord cu această schiță. Daca nu se pun de acord, singura soluție este să se deplaseze la poliție, unde fiecare va putea desena propria variantă cu privire la schița producerii accidentului.
Formularul de Constatare Amiabilă completat corect și integral trebuie depus la compania de asigurări, care va elibera documentele necesare intrării în reparație a autovehiculului. Obținerea documentului de intrare în reparație (autorizația de reparație) este obligatorie.