Dacă ai fost implicat într-un accident auto și ai suferit pagube din vina altui șofer, atunci ești îndreptățit să primești despăgubiri, prin intermediul asigurării RCA.
În aceste condiții, șoferul vinovat de producerea accidentului este obligat să-ți furnizeze următoarele informații: numele, prenumele și adresa de reședință a proprietarului autovehiculului, denumirea și sediul asiguratorului, precum și numărul și seria poliței RCA, numărul de înmatriculare al autoturismului.
De regulă, păgubitul primește o copie dupa asigurarea RCA, unde sunt înscrise toate aceste informații.
Dacă în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale, fără vătămări corporale, nu au fost avariate și alte vehicule/clădiri/bunuri și în accident au fost implicate doar 2 autovehicule, nu este obligatoriu ca incidentul să fie raportat la poliție și se poate aplica procedura de constatare amiabilă.
În restul cazurilor, evenimentul trebuie raportat la secția de poliție, în maximum 24 de ore de la producerea accidentului.
În urma declarațiilor date de fiecare parte implicată, procesul verbal eliberat de poliție va stabili partea vinovată și va emite autorizația de reparație.
Ulterior, partea păgubită trebuie să se adreseze asiguratorului care a emis polița RCA și va depune următoarele documente la unul din birourile de daune ale acestuia:
- cererea de despăgubire (formularul este obținut de la asigurator)
- procesul verbal eliberat de poliție și autorizația de reparație sau formularul de constatare amiabilă
- copii dupa actele autoturismului avariat (certificat de înmatriculare, polița RCA)
- permisul de conducere, actul de identitate al conducătorului auto
- procura notarială de la proprietarul persoană fizică în cazul în care autovehiculul nu-ți aparține sau împuternicire de la proprietarul persoană juridică
În cazul în care ați avut o daună auto (în mers sau staționare) este necesar să vă notați următoarele date despre accident sau daună:
- Data, ora și locul exact de producere a accidentului, inclusiv repere și localizări – km. în dreptul căruia s-a petrecut accidentul;
- Direcția de mers a autovehiculului condus de dvs. și directia de mers a celuilalt / celorlalte autovehicule implicate în accident;
- Numerele de înmatriculare ale vehiculelor implicate în accident;
- Numele conducătorilor auto implicați în accident, precum și numele altor persoane care au asistat la eveniment (martori);
- Seria și tichetul RCA emise pentru autovehiculul care se face vinovat de producerea accidentului.
Ai dreptul să îţi alegi singur service-ul în care îţi vei repara maşina!
Compania de asigurări nu-ți poate impune service-ul unde să repari mașina. Cel mult, ţi se poate recomanda unul cu decontare directă, pentru a micşora timpul în care îţi vei recupera maşina după reparaţie, nemaifiind nevoie să aştepţi ca asigurătorul să facă plata către service.